Startersaftrek: De fiscale boost voor beginnende ondernemers

Hey daar, enthousiaste starter! Je bent pas begonnen met ondernemen en er komt al zoveel op je af. Goed nieuws: de Belastingdienst heeft een cadeautje voor je in de vorm van de startersaftrek. Maar wat is het precies en wanneer kom je ervoor in aanmerking? 

Wat is de startersaftrek?

De startersaftrek is een extra verhoging van de zelfstandigenaftrek en bedoeld om beginnende ondernemers een financiële steun in de rug te geven. Dit betekent concreet dat je een extra bedrag mag aftrekken van je winst, waardoor je minder belasting betaalt. 

Wanneer heb je recht op de startersaftrek?

  1. Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting.
  2. Je voldoet aan het urencriterium: Je besteedt minimaal 1.225 uur per jaar aan je bedrijf. Dit komt neer op zo'n 24 uur per week. Voor startende ondernemers die halverwege het jaar beginnen, wordt dit naar ratio berekend.
  3. Je hebt in een of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen onderneming gedreven.
  4. Je hebt in die jaren niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek toegepast.

Enkele aandachtspunten bij de startersaftrek

  • De startersaftrek mag je toepassen in de eerste vijf jaar van je onderneming en maximaal drie keer.
  • Als je in de loop van het jaar start met je onderneming, kun je toch het volledige bedrag van de startersaftrek aftrekken, mits je aan het urencriterium voldoet.

De financiële impact

De startersaftrek kan een aanzienlijk verschil maken in je belastbare winst. In 2023 is het bedrag van de startersaftrek bijvoorbeeld €2.123. Dat betekent dat je dit bedrag extra mag aftrekken van je winst bovenop de zelfstandigenaftrek! 

Hoe claim je de startersaftrek?

Bij het invullen van je inkomstenbelasting geef je aan dat je recht hebt op de startersaftrek. Zorg wel dat je een goede administratie bijhoudt, zodat je kunt aantonen dat je aan alle voorwaarden voldoet. 

Meer weten?

Fiscale zaken kunnen ingewikkeld zijn, vooral als je net start met ondernemen. Heb je vragen of wil je meer weten over hoe je optimaal gebruik kunt maken van fiscale voordelen zoals de startersaftrek? Wij staan voor je klaar! 

Klik hier voor een persoonlijk advies en zorg dat je geen enkel fiscaal voordeel misloopt.