BTW en de vernieuwde Kleine Ondernemersregeling: Wat elke jonge ondernemer moet weten

Hé jij daar, ambitieuze ondernemer! BTW is een cruciaal onderdeel van je administratie, maar wist je dat er een regeling bestaat die speciaal voor kleinere ondernemers zoals jij is ontworpen? Maak kennis met de Kleine Ondernemersregeling (KOR). 

Een korte introductie tot BTW 

BTW, of Belasting Toegevoegde Waarde, is de belasting die je betaalt over de verkoop van je producten of diensten. Als ondernemer int je deze bij je klanten en draag je het af aan de Belastingdienst.   

Wat is de vernieuwde KOR?

Vroeger was de KOR gebaseerd op het BTW-bedrag dat je moest afdragen. Nu is het gebaseerd op je omzet. Als je omzet onder een bepaalde drempel blijft (€ 20.000), kun je gebruikmaken van de KOR.   

Voor en nadelen van de KOR 

Onder de KOR hoef je geen BTW-aangifte meer te doen en geen BTW meer af te dragen. Aan de andere kant mag je ook geen BTW meer in rekening brengen bij je klanten en de BTW die je betaalt over zakelijke kosten niet meer aftrekken. Het kan dus financieel aantrekkelijk zijn, maar het is belangrijk om goed te berekenen wat in jouw situatie het meest voordelig is.   

Is de KOR interessant voor mij? 

Je kan hier de volgende vuistregel aanhouden: Als jou klanten de BTW die jij factureert wel terug kan vragen levert de KOR je geen voordeel op. Kunnen jou klanten de BTW die jij factureert niet terugvragen levert de KOR je wel voordeel op 

Aanmelden is noodzakelijk 

Ja, je moet je actief aanmelden voor de KOR bij de Belastingdienst. Doe dit tijdig als je er gebruik van wilt maken! Let op dat de KOR voor minimaal drie jaar geldig is. Je kan deze dan niet meer ongedaan maken tenzij je in één jaar boven de € 20.000 omzet uitkomt.   

Laten we samenwerken

De BTW en de KOR kunnen wat overweldigend zijn, vooral als je net begint. Maar maak je geen zorgen, wij staan klaar om je te helpen. Onze experts kunnen je adviseren over de beste opties voor jouw bedrijf, zodat jij je kunt richten op wat je het liefste doet: ondernemen. 

Klik hier voor een persoonlijk advies en ontdek hoe we jouw bedrijf kunnen ondersteunen.