Hoe bepaal ik mijn uurtarief? Een gids voor de zelfstandig ondernemer

Hallo ondernemer! Als je net begint als zelfstandige, is een van de meest uitdagende vragen: "Wat moet mijn uurtarief zijn?" Hier is een stapsgewijze gids om je te helpen bij het maken van deze cruciale beslissing. 

 1. Kosten in kaart brengen
  Begin met een overzicht van al je zakelijke kosten: huur, verzekeringen, marketing, software, hardware, enz. Vergeet ook niet je persoonlijke uitgaven. Hoeveel moet je maandelijks verdienen om je rekeningen te betalen en comfortabel te leven?
 2. Bereken je gewenste jaarinkomen
  Denk aan wat je wilt verdienen op jaarbasis. Dit moet je zakelijke kosten dekken, belastingen, pensioenopbouw en je gewenste persoonlijke inkomen.
 3. Jaarlijkse uren schatten
  Bedenk hoeveel uur per week je wilt en kunt werken. Vergeet niet om vakantiedagen, ziekte en administratieve taken mee te nemen in je berekening. De meeste freelancers werken niet 40 uur per week voor klanten.
 4. Doe de wiskunde
  Neem je gewenste jaarinkomen en deel dit door je geschatte jaarlijkse uren. Het resultaat is een ruw uurtarief. Denk eraan ook een marge toe te voegen voor onvoorziene kosten en risico's.
 5. Marktonderzoek
  Onderzoek wat andere professionals in jouw vakgebied en regio vragen. Liggen hun tarieven veel hoger of lager dan jouw berekening? Het is belangrijk om competitief te blijven, en jezelf niet te onderwaarderen.
 6. Waarde over prijs
  Uiteindelijk gaat het niet alleen om de prijs, maar ook om de waarde die je levert. Als je klanten ziet welke expertise, kwaliteit en extra's je biedt, zijn ze vaak bereid een hoger tarief te betalen.
 7. Flexibiliteit
  Het is okay om je tarief aan te passen op basis van de klus, de klant of de marktomstandigheden. Je uurtarief is niet in steen gebeiteld en kan evolueren naarmate je ervaring en reputatie groeien.

Conclusie

Het bepalen van je uurtarief is een mix van cijfers, marktkennis en zelfbewustzijn. En onthoud: het is een startpunt. Terwijl je groeit en leert, zal je tarief waarschijnlijk ook veranderen. Heb je hulp nodig bij het bepalen van je ideale uurtarief? Klik hier voor een persoonlijk advies en laat ons je helpen.