Haal alles uit je investeringen met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Hey ondernemer, zit je er aan te denken om wat nieuwe spullen aan te schaffen voor je bedrijf? Een nieuwe laptop, een bedrijfswagen of misschien wel nieuwe software? Goed nieuws: de overheid stimuleert dit soort investeringen door middel van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). 

Wat is de KIA? 

KIA is een fiscale regeling die je toestaat om een percentage van je investeringen af te trekken van je winst. Het is bedoeld om kleinere ondernemers zoals jij te stimuleren om te investeren in bedrijfsmiddelen. 

Kom ik in aanmerking voor de KIA? 

De basisvoorwaarde is dat je investeert in bedrijfsmiddelen die minimaal €450 per stuk kosten. Daarnaast gelden er bepaalde investeringsbedragen waarbinnen je moet vallen om aanspraak te maken op de KIA. 

Hoeveel kan ik aftrekken binnen de KIA? 

Het percentage dat je mag aftrekken, varieert op basis van het totaal geïnvesteerde bedrag in een kalenderjaar. Het percentage kan oplopen tot 28% van je investering, maar dit hangt wel af van het totaalbedrag dat je investeert. 

Kan ik de KIA combineren met andere aftrekposten? 

Ja, het mooie van de KIA is dat je deze vaak kunt combineren met andere investeringsaftrekken zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA) of de Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Hoe claim ik de KIA? 

Het is heel eenvoudig. De KIA verwerk je in je aangifte inkomstenbelasting als je een eenmanszaak, VOF of maatschap hebt. Heb je een BV? Dan claim je de KIA in je aangifte vennootschapsbelasting. 

En nu?

Heb je eenmaal besloten om te investeren? Dan wil je natuurlijk het maximale fiscale voordeel behalen. Wij kunnen je helpen met de volledige financiële planning rondom je investeringen. Zorg dat je niets misloopt! 

Een klein lijstje met Investeringen die zijn uitgesloten van de KIA:

  • Grond en grondverbetering 
  • Woonhuizen en andere gebouwen die hoofdzakelijk dienen als woning 
  • Personenauto's die niet uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt zijn voor het beroepsvervoer over de weg 
  • Effecten, vorderingen, goodwill en vergunningen 
  • Kunstobjecten 
  • Dieren 
  • Rentedragende schulden 
  • Investeringen in bedrijfsmiddelen die zijn bestemd voor verhuur aan derden 

Klik hier voor een persoonlijk advies en zet de volgende stap naar een rendabele investering.